Nevíte si s investováním do akcií rady? Nevěšte hlavu. Řešení je zde.

středa 18. března 2009

Manažer ČEZu zneužil informace, trestné to ale nebylo = V ČR se vyplácí podvádět

O kauze Alana Svobody jsem již psal zde.

Je to smutné, ale vypadá to, že v ČR se vyplácí lhát jako když tiskne a podvádět. Alan Svoboda je toho krásným příkladem.

Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda se podle soudu jednoznačně dopustil insider tradingu. K odsouzení to ale prý nestačí. Odborníci se nad tímto rozsudkem podivují.

První český insider trading, který se dostal před soud, není trestným činem. A to přesto, že se podle soudu jednoznačně stal. Obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda, kterému hrozilo za jeden z nejvážnějších prohřešků na kapitálovém trhu – zneužití důvěrných informací při obchodech s akciemi vlastní firmy – až osmileté vězení, přesto nemusí vyváznout lacino: hrozí mu stále čtyřmilionová pokuta – téměř trojnásobek toho, co si podle obžaloby zneužitím informací vydělal.

"Popisované jednání proběhlo, ale nedosáhlo intenzity trestného činu," uvedl soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka, který proto použil nepříliš využívaného paragrafu a případ jednoho z nejmocnějších mužů ČEZu postoupil jako možný přestupek České národní bance.

"Kdyby se to stalo někde jinde, tak by takový člověk jednoznačně šel do vězení. Je to to nejhorší, co se na kapitálovém trhu může stát," kroutí hlavou nad verdiktem Jan Hanousek z Cerge-EI, jeden z expertů na tuzemský kapitálový trh. "Je to promarněná šance ukázat, že se takové věci nedělají," dodává.

Více: iHNed.cz: Manažer ČEZu zneužil informace, trestné to ale nebylo

Přidat.eu záložku

2 komentáře:

  1. Ano, tohle mě dost pobouřilo při čtení dnešních HN. Prostě u nás je možné vše. V U.S.A. je insider trading obrovský prohřešek a trestá se velmi vysokými tresty.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to výsměch. Je to podvod. Je to trapné.

    OdpovědětVymazat

Jaký je Váš názor na akcie ČEZ?